Chcę się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim muszą smakować proponowane przeze mnie dania.
CIASTO DROŻDŻOWE
Ciasta drożdżowego nigdy nie potrafiłam zrobić. Zawsze wychodził mi zakalec lub podeszwa buta:) do czasu aż dostałam przepis od koleżanki. Po przeczytaniu nie wierzyłam, że może z tego "coś" wyjść do czasu kiedy pierwszy raz nie spróbowałam go upiec.
Składniki
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
5 jajek - roztrzepanych
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
Wykonanie
Wszystkie składniki "ułożyć" warstwami ( wg kolejności zapisu ) w misce i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Później wszystko wymieszać, najlepiej ręką, do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec w temperaturze 175 stopni ok. 40-45 minut.
Można posypać kruszonką, dodać owoce ( przed pieczeniem ), posypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować... jak kto woli i lubi.
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Składniki
5 dag drożdży
4 żółtka
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
mała śmietana ( ja daję KESEM )
Wykonanie
Drożdże pokruszyć do kubeczka, zasypać cukrem i mieszać aż się rozpuszczą. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać drożdże i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do woreczka i "wrzucić" na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywać niewielkie porcje, wałkować "w kółko", kroić na osiem części ( na pół, na pół... i tak dalej), na najszerszy koniec nakładać trochę marmolady i zwijać do uzyskania kształtu rogala.
Z autopsji wiem, że im mniejsze rogaliki, tym są lepsze :). Przygotowane rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować "roztrzepanym jajkiem" ( żeby były błyszczące ) i piec ok. 15-20 minut ( na złoto ) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
MURZYNEK
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( bez termoobiegu, sprawdzamy patyczkiem ).
Można polukrować, oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
SERNIK "IZAURA"
Składniki
Ciasto: Masa serowa:
1,5 szklanki mąki 50-70 dag twarogu
1,5 szklanki cukru 4 jajka
3 łyżki kakao 1 szklanka cukru
kostka Kasi lub innej margaryny pół kostki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wody
4 jajka
Wykonanie
Ciasto: margarynę, oba cukry, wodę, kakao gotować ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Później dodać 4 żółtka i dobrze wymieszać. Odlać ok. 1/2 szklanki. Do pozostałej części dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz białka ubite na sztywną pianę. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem na jednolity krem, później dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie dodać twaróg ( przekręcony przez maszynkę ) i utrzeć na jednolitą masę. Wylać masę serową na ciemne ciasto.
Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( bez termoobiegu ).
Na gorące ciasto wylewamy odlaną część masy ( jako polewę ) i posypujemy wiórkami kokosowymi ( niekoniecznie, ale dają smaczek :) )
KRUCHE CIASTECZKA
Składniki
1 kg maki
0,5 kg cukru
2 kostki Kasi lub innej margaryny
1 czubata łyżka smalcu
opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka + 2 całe jajka
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ( zamiast smalcu można dodać 2 łyżki oliwy, jednak wówczas ciasteczka nie są bardzo kruche, ze smalcem są lepsze ) i odstawić na 15-30 minut. Następnie wałkować porcjami ( ok. 0,5 cm ) i wycinać ciasteczka. W miseczce wymieszać cukier z cukrem waniliowym ( dodatkowe, nie wymienione w składnikach ), każde ciastko po wycięciu wkładamy do miseczki i lekko przyciskamy. Na blachę kładziemy cukrem do góry. Pieczemy ok. 15 minut ( do złotego koloru ) w temperaturze 200 stopni ( bez termoobiegu ).
Z porcji wychodzi ok. 250 ciasteczek.
PĄCZKI CIOCI KRYSI
Składniki
3/4 kostki Kasi lub innej margaryny
6 jajek ( 4 żółtka i 2 całe )
5 łyżek cukru
1 kg mąki
1/2 litra mleka
10 dag drożdży
2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
6 kostek ( ok. 1,2 kg ) smalcu do smażenia
Wykonanie
Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać drożdże roztarte z łyżką cukru. Rozpuścić margarynę, dodać mleko i podgrzać razem do temperatury ok. 40 stopni. Do utartych jajek dodawać stopniowo mleko z tłuszczem i mąkę. Na końcu dodać alkohol. Dobrze wyrobić. Miskę z ciastem wstawić do wyrośnięcia do zimnej wody ( ok. 1/2 - 1 godz. ). Formować pączki ( osobiście urywam kawałek ciasta, rozpłaszczam, na środek nadzienie i zalepiam formując kulkę ), odłożyć na 15-30 minut do wyrośnięcia. Później smażyć ( aby smalec nie palił się dodaję kawałki surowego ziemniaka ). Po usmażeniu pączki odsączyć z tłuszczu, wystudzić i polukrować.
Z porcji wychodzi ok. 36-40 pączków.
Etykiety
Alex
(21)
Amigurumi
(3)
Apilkacje maszynowe
(1)
Boże Narodzenie
(7)
Buciki dla dzieci.
(2)
Candy
(9)
Chusty
(14)
Creative Blog Tour
(1)
Dni Morza
(1)
Druty
(10)
Hafciarska lista życzeń
(7)
Haft gobelinowy
(22)
Haft krzyżykowy
(89)
Haft matematyczny
(2)
Haftowane drobiazgi
(29)
Kartki okolicznościowe
(38)
Kocyki
(5)
Konkurs
(4)
Krasnale
(3)
Książki
(103)
Książkowe wyzwanie 2015
(28)
Książkowe wyzwanie 2016
(21)
Kulinaria
(27)
Kwiaty na balkonie
(2)
Metryczka
(1)
Metryczki
(5)
Obrazy haftowane
(31)
Obrazy mojej Mamy
(1)
Ośmiorniczki dla wcześniaków
(2)
Podkładki
(11)
Prezenty
(17)
Pudełka
(1)
SAL bożonarodzeniowy
(6)
SAL Księżycowy
(7)
SAL Rosetta
(3)
SAL z imbryczkiem
(4)
Serwetki haftowane
(2)
Serwetki szydełkowe
(47)
Storczyki
(8)
Swetry
(2)
Szczecin
(1)
Szydełko
(6)
Szydełkowe firanki
(2)
Świątecznie
(7)
Trochę rymów
(1)
Wielkanoc
(7)
Wnusia
(1)
Wspólne czytanie i dzierganie
(81)
Wycieczka
(3)
Wyślij prezent na urodziny
(2)
Wzory szydełkowe
(5)
Zabawa wyzwaniowa u Hanulka
(3)
Zabawy blogowe
(8)
Zakładki
(9)
Zakupowo
(12)
Zdjęcia
(3)
Złap licznik
(5)
Zmiany
(1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz