Przepiśnik

Chcę się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim muszą smakować proponowane przeze mnie dania.

CIASTO DROŻDŻOWE
Ciasta drożdżowego nigdy nie potrafiłam zrobić. Zawsze wychodził mi zakalec lub podeszwa buta:) do czasu aż dostałam przepis od koleżanki. Po przeczytaniu nie wierzyłam, że może z tego "coś" wyjść do czasu kiedy pierwszy raz nie spróbowałam go upiec.
Składniki
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
5 jajek - roztrzepanych
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
Wykonanie
Wszystkie składniki "ułożyć" warstwami ( wg kolejności zapisu ) w misce i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Później wszystko wymieszać, najlepiej ręką, do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec w temperaturze 175 stopni ok. 40-45 minut.

Można  posypać kruszonką, dodać owoce ( przed pieczeniem ), posypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować... jak kto woli i lubi.


ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Składniki
5 dag drożdży
4 żółtka
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
mała śmietana ( ja daję KESEM )
Wykonanie
Drożdże pokruszyć do kubeczka, zasypać cukrem i mieszać aż się rozpuszczą. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać drożdże i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do woreczka i "wrzucić" na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu  odrywać niewielkie porcje, wałkować "w kółko", kroić na osiem części ( na pół, na pół... i tak dalej), na najszerszy koniec nakładać trochę marmolady i zwijać do uzyskania kształtu rogala.
Z autopsji wiem, że im mniejsze rogaliki, tym są lepsze :). Przygotowane rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować "roztrzepanym jajkiem" ( żeby były błyszczące ) i piec ok. 15-20 minut ( na złoto ) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.


MURZYNEK
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( bez termoobiegu, sprawdzamy patyczkiem ).
Można polukrować, oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.


SERNIK "IZAURA"
Składniki
Ciasto:                                                                                Masa serowa:
1,5 szklanki mąki                                                                50-70 dag twarogu
1,5 szklanki cukru                                                               4 jajka
3 łyżki kakao                                                                      1 szklanka cukru
kostka Kasi lub innej margaryny                                          pół kostki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia                                        
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wody
4 jajka
Wykonanie
Ciasto: margarynę, oba cukry, wodę, kakao gotować ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Później dodać 4 żółtka i dobrze wymieszać. Odlać ok. 1/2 szklanki. Do pozostałej części dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz białka ubite na sztywną pianę. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem na jednolity krem, później dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie dodać twaróg ( przekręcony przez maszynkę ) i utrzeć na jednolitą masę. Wylać masę serową na ciemne ciasto.
Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( bez termoobiegu ).
Na gorące ciasto wylewamy odlaną część masy ( jako polewę ) i posypujemy wiórkami kokosowymi ( niekoniecznie, ale dają smaczek :) )

KRUCHE  CIASTECZKA
Składniki
1 kg maki
0,5 kg cukru
2 kostki Kasi lub innej margaryny
1 czubata łyżka smalcu
opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka + 2 całe jajka
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ( zamiast smalcu można dodać 2 łyżki oliwy, jednak wówczas ciasteczka nie są bardzo kruche, ze smalcem są lepsze ) i odstawić na 15-30 minut. Następnie wałkować porcjami ( ok. 0,5 cm ) i wycinać ciasteczka. W miseczce wymieszać cukier z cukrem  waniliowym ( dodatkowe, nie wymienione w składnikach ), każde ciastko po wycięciu wkładamy do miseczki i lekko przyciskamy. Na blachę kładziemy cukrem do góry. Pieczemy ok. 15 minut ( do złotego koloru ) w temperaturze 200 stopni ( bez termoobiegu ).
Z porcji wychodzi ok. 250 ciasteczek.

PĄCZKI  CIOCI  KRYSI
Składniki
3/4 kostki Kasi lub innej margaryny
6 jajek ( 4 żółtka i 2 całe )
5 łyżek cukru
1 kg mąki
1/2 litra mleka
10 dag drożdży
2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

6 kostek ( ok. 1,2 kg ) smalcu do smażenia

Wykonanie
Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać drożdże roztarte z łyżką cukru. Rozpuścić margarynę, dodać mleko i podgrzać razem do temperatury ok. 40 stopni. Do utartych jajek dodawać stopniowo mleko z tłuszczem i mąkę. Na końcu dodać alkohol. Dobrze wyrobić. Miskę z ciastem wstawić do wyrośnięcia do zimnej wody ( ok. 1/2 - 1 godz. ). Formować pączki ( osobiście urywam kawałek ciasta, rozpłaszczam, na środek nadzienie i zalepiam formując kulkę ), odłożyć na 15-30 minut do wyrośnięcia. Później smażyć ( aby smalec nie palił się dodaję kawałki surowego ziemniaka ). Po usmażeniu pączki odsączyć z tłuszczu, wystudzić i polukrować.
Z porcji wychodzi ok. 36-40 pączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz